Antifriz Nedir ve Neden Önemlidir? Antifriz Hakkında Her Şey
Antifriz; motorlu taşıtlara konulan, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olan bir sıvıdır. Antifrizin görevleri oldukça fazladır. En temel göreviyse suyun donma noktasını düşürmektir. Radyatöre konulan bu sıvı, suyun donma noktasını düşürdüğü gibi kaynama noktasını da yükseltir. "Etilen glikol” olarak da geçen bu sıvı, motor sağlığını koruyup motorun ömrünü uzatır.
Antifrizin Soğuma Sistemine Etkisi
Antifriz özellikle kış aylarında motorlu taşıtlar için hayati derecede önem taşır. Soğutma sıvısının içinde bulunan birtakım kimyasallar suyun donma seviyesini yükseltir. Suyun donma noktası yükseldiği için motor suyu hiçbir şekilde hava şartlarından etkilenmez. Araç, dondurucu soğukta bile çalışabilir. Yürüyeninden herhangi bir aksaklık çıkmaz.
Motorun ömrü uzarken olası mal ve can kayıpları en aza iner. Antifrizin görevleri bununla sınırlı değildir. Soğutma sıvısı, radyatör ve soğutma sisteminde oluşan ya da oluşabilecek problemleri önler. Pas ve korozyon soğutma sistemlerinde belli aralıklarda ortaya çıkabilir. Düzenli antifriz değişimi yapılan bir motorlu aracın soğutma sistemi ilk günkü kadar temiz olur.
Antifriz Ne Zaman Değişir?
Motorlu taşıtlar belli dönemlerde kontrolden geçer. Çeşitli parçaları incelenir, eksiklikler giderilir, arızalı olanlar yenisiyle değiştirilir. Antifriz de sürekli kontrol edilmesi gereken bir üründür. Peki, antifriz ne zaman değişir? Aslında bu sorunun cevabı ortam şartlarına ve satın alınan soğutma sıvısının türüne göre farklılık gösterir.
Her üründe olduğu gibi antifrizin de bir kullanım tarihi mevcuttur. Bu tarihten önce kullanmak motor sağlığı için önem arz eder. Son kullanım tarihi gelmeden aracınıza koyduğunuz antifrizi her yıl değiştirmeniz önerilir. Fakat aracınızın motor sağlığına göre yılda 2 defa değiştirmeniz de gerekebilir. Mevsim geçişlerinde soğutma sıvısını kontrol edebilir ve gerekli gördüğünüz durumda takviyeler yapabilirsiniz.
Antifriz Kaç Derecede Kaynar?
"Antifriz kaç derecede kaynar?” birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Motorlu taşıtların radyatörüne eklenen soğutma sıvısı, araçların hararet yapmasını da önler. Bunun için antirizlere ekstra saf su da eklenir. Su eklenmeyen bir antifirizle su eklenen soğutma sıvısının kaynama sıcaklığı aynı değildir.
Su ekleme, antifirizdeki kaynama ve donma noktası arasındaki dengeyi kurabilmek için yapılır. Suyun fazla kaçtığı durumda donma noktası düşmeye devam eder fakat tek düşen donma noktası olmaz. Aynı şekilde kaynama noktasının derecesi de aşağı bir ivmede inişe geçer.
Örneğin susuz, sade antifirizin kaynama derecesi 170’se su eklenen antifirizin derecesi 110 dereceye kadar düşebilir. Bunun için su ve antifiriz oranına dikkat edilmeli, çevre koşullarına göre soğutma sıvısına su eklemesi yapılmalıdır.
Antifiriz Renkleri Ne Anlama Gelir?
Antifiriz aslında renksiz bir üründür. Fakat satış aşamasında ürünleri listelediğinizde çeşitli renklerdeki soğutma sıvılarına rastlayabilirsiniz. Bu rengi elde etmek için firmalar, ürünün özelliklerini göz önünde bulundurarak boya takviyesi yaparlar. Hem ürün özelliklerinin daha net belli olması hem de olası bir sızıntı durumunda fark edilebilmesi için bu yönteme başvurulur. Peki, yapılan bu işlemde antifiriz renkleri ne anlama gelir?
Soğutma sıvısının rengi, ürünün organik ve inorganik olmasına göre değişkenlik gösterir. Organik antifirizde, fosfat ve silikat gibi maddeler bulunmaz. Bu nedenle kullanım ömürleri diğer soğutma sıvılarına kıyasla daha uzundur. Kırmızı ve mavi renkli antifrizler organik sınıflamasına dahil olurlar. İnorganik antifirizlerde soğutma sistemi parçalarının korunmasında rol oynayan silikat ve fosfat maddeleri yer alır.
Demir ve alüminyum, motor parçalarının korunmasında oldukça etkili soğutma sıvılarıdır. Fakat uzun süre kullanılmadığı durumlarda soğutma sıvılarında yer alan koruyucu maddeler çöker. Bunun için düzenli olarak değişmesi gerekir. Koyu yeşil ve turuncu soğutma sıvıları bunlara birer örnektir. "Antifriz renkleri ne anlama gelir?” sorusuna bu cevapları verebiliriz.
Mavi Antifriz Özellikleri
Mavi, antifriz denince ilk akla gelen renktir. Marketlerde, web sitelerinde ve sanayilerde genellikle yer alan ürün mavi soğutma sıvısıdır. Kış şartlarında donmaya karşı motor koruması sağlayan ürün, organik destekli bir şekilde üretilir. Mavi antifriz özellikleri bunlarla sınırlı değildir. Donmayı önlediği gibi taşıtta yaşanabilecek hararet riskini de en aza indirir.
Korozyonu da önleyen mavi antifrizler, klasik üretim teknolojik inhibitörlerin eklenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Mavi antifriz, binek ve ticari araçlarda en çok kullanılan soğutma sıvısıdır. Kaynama ve donma noktası saf su eklenerek dengelenebilir. Bunu hava şartlarını göz önünde bulundurarak ayarlayabilirsiniz.
Kırmızı Antifriz Özellikleri
Kırmızı antifriz, birçok araç sahibinin aklını karıştıran ve hakkında yanlış yorumlar yapılan bir soğutma sıvısıdır. Aslında kırmızı antifriz özellikleri ile mavi arasında çok büyük farklar yoktur. Antifriz fiyatları da iki üründe benzerlik gösterir. Kırmızı antifrizin genel manada özelliklerini vermemiz gerekirse aşağıdaki maddeleri sıralayabiliriz.
-
Kırmızı soğutma sıvısı, radyatörün donma derecesini düşürürken kaynama noktasını yükseltir.
-
Korozyon ve pas gibi yabancı maddelerin oluşumunu engeller.
-
Motor ömrünü uzatır.
-
Sert kış şartlarında daha etkili bir koruma sağlar.
Kırmızı antifriz, mavi soğutma sıvısından farklı olarak organik teknolojik inhibitörler içerir. Bu, ürünü 3 kat daha fazla uzun ömürlü kılar. Ayrıca mavi antifirize kıyasla temizleme gücü daha yüksektir. Temizleme gücü fazla olduğu için eklemeden önce aracın durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Yeni olmayan, üretimi yıllar önce gerçekleşmiş araçlara bir anda kırmızı antifriz eklendiğinde radyatörde açılmalar meydana gelebilir. Cidarlara yerleşmiş olan kurumları ve pasları çıkaran kırmızı soğutma sıvısı, bu maddeleri atarken radyatörde sıyırmalar oluşturabilir. Bu yüzden rastgele kırmızı antifiriz konulmaması gerekir.
Kırmızı antifriz özellikleri üründen ürüne farklılık gösterebilir. Her markanın aynı donma ve kaynama derecesi bulunmaz. Bununla beraber tıpkı mavi soğutma sıvısında olduğu gibi kırmızı antifirize de su katabilirsiniz. Kaynama ve donma dereceleri arasında dengeyi bu şekilde yakalayabilirsiniz.